skip to Main Content
vivaldi@ezorg.nl DR. GREEVEN: T. 0541 – 62 70 30 DR. SCHILTHUIS: T. 0541 – 62 70 40

MEDISCHE INFORMATIE VAN TOP UNIVERSITEIT HARVARD

BRANDEND MAAGZUUR

Brandend maagzuur, dat vervelende branderige gevoel in het midden van de borst, is de meest voorkomende kwaal van het spijsverteringsstelsel. Het is het resultaat van maagzuur dat opwaarts vanuit de maag in de slokdarm terecht komt.

Hoewel brandend maagzuur niet genegeerd moet worden, zijn er vele maag-kalmerende stappen die je kan zetten voordat je naar de huisarts gaat.
Deze kunnen je symptomen verkoelen en grotere problemen voorkomen.

10 KALMERENDE STAPPEN VOOR BRANDEND MAAGZUUR

1. Eet kleinere, maar meer maaltijden per dag. Een volle maag legt druk op de onderste sluitspier van de slokdarm (OSS), een soort klep die maagzuur ervan weerhoudt in de slokdarm te komen.
2. Eet rustig. Als je haastig eet, vul je je maag sneller en dit legt ook meer druk op de OSS.
3. Vermijd nachtelijke maaltijden en ga niet liggen uitbuiken na het eten. Liggen legt namelijk extra druk op de OSS en vergroot daarmee de kans op brandend maagzuur. Geef je maag genoeg tijd om zich schoon te maken en zorg dat je niet minder dan 3 uur voor je laatste maaltijd gaat liggen.
4. Ga niet meteen na een maaltijd sporten. Wacht een paar uur na het eten met sporten om je maag de tijd te geven om zich te legen.
5. Kantel je torso met een wigkussen. Het verhogen van je torso met een wigkussen vermindert de druk op de OSS. Geschikte kussens zijn verkrijgbaar bij winkels voor medische benodigdheden. Ga niet je hoofd en schouders met standaard kussens ondersteunen, want dit kan brandend maagzuur juist verergeren.
6. Vermijd koolzuurhoudende dranken. Deze veroorzaken oprispingen, en die bevorderen het opkomen van maagzuur.
7. Vind de voedingsmiddelen die je symptomen veroorzaken en vermijdt ze. Voedingsmiddelen kunnen afscheiding van maagzuur veroorzaken, maaglediging vertragen of de OSS losser maken, allemaal dingen die de kans op brandend maagzuur vergroten. Veelvoorkomende daders zijn vettig of pittig eten, tomaten, knoflook, melk, koffie, thee, pepermunt en chocolade.
8. Kauw suikerloos kauwgom na een maaltijd. Kauwgom kauwen bevordert de productie van speeksel en speeksel neutraliseert het zuur, verzacht de slokdarm en spoelt maagzuur terug de maag in. Vermijd pepermuntsmaak, want dit kan brandend maagzuur verergeren.
9. Controleer je medicatie. Vraag je huisarts of apotheker of de medicatie die je neemt brandend maagzuur kan veroorzaken of de slokdarm kan doen ontsteken. tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline maakt de OSS bijvoorbeeld losser en tetracyclines zoals doxycycline kunnen slokdarmontstekingen veroorzaken.
10. Val af als dat nodig is. Overgewicht legt meer druk op de maag (en de OSS).

EETGEWOONTE AANPASSEN

Als je je eetgewoontes aanpast en m.b.v. andere preventieve stappen je brandend maagzuur toch niet onder controle krijgt, praat dan met je huisarts. Hij of zij kan je adviseren welke medicijnen je kan proberen en verdere behandelingen aanbevelen.

Back To Top